Goedkope energieleverancier, vergelijken kan je veel geld besparen

Als je energieleveranciers vergelijkt kan je dat vaak honderden euro’s per jaar schelen. Overstappen van energieleverancier is in vele gevallen gunstig. Het is verstandig om bij het vergelijken van energieleveranciers rekening te houden met een aantal zaken. Waar moet je dan op letten? Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren is het interessant om te kijken naar de prijs, de looptijd, vaste of variabele tarieven, de duurzaamheid en de kwaliteit. Ook kunnen hele aantrekkelijke welkomstkortingen aangeboden worden, die voor een heel gunstige totaalprijs kunnen zorgen. Vergelijken van de goedkoopste energieleverancier 2019 is dus de altijd de moeite waard. Overstappen van energieleverancier kan eigenlijk altijd, maar let daarbij wel op dat je niet vastzit aan een contract. Als je je contract tussentijds op wilt zeggen, heb je kans dat je een flinke boete moet betalen. Wil je vaker wisselen van energieleverancier? Neem dan een flexibel contract, maar daarbij zullen de maandlasten wel hoger zijn.

Energiebedrijven vergelijken

Op de verschillende vergelijkingssites kun je aan de hand van jouw persoonlijke wensen een selectie maken van energieleveranciers. Er zijn in Nederland ongeveer dertig verschillende energiebedrijven. De contracten die zij aanbieden zijn vaak allemaal op een andere manier opgebouwd. Zo bestaat er een onderscheid tussen vaste of variabele tarieven. Daarnaast zijn er verschillende looptijden van je contract die gekoppeld zijn aan je gekozen tarief. Als er een daling in de energietarieven te verwachten is, dan kan het gunstig zijn om voor een variabel tarief te kiezen. Echter, in verreweg de meeste gevallen is een contract met een vast tarief voor een looptijd van een jaar de voordeligste keuze.

Overstappen of niet?

Als je op dit moment een contract hebt lopen bij een energieleverancier met een bepaalde looptijd, dan zit je hier in principe aan vast tot het einde van deze looptijd. Overstappen kan echter altijd. Daarbij ontvang je wel een boete voor de resterende looptijd van je huidige contract. De hoogte hiervan wordt berekend op basis van de resterende looptijd. In sommige gevallen kan het betalen van deze boete gunstiger zijn. Als je looptijd minder dan twee maanden is, is het meestal de moeite waard. Als je op dit moment een contract hebt voor onbepaalde tijd, is overstappen altijd mogelijk. Het is vaak het gunstigst om een contract van een jaar af te sluiten met een vast tarief. Je kunt dan elk jaar overstappen van leverancier en profiteren van de meestal aantrekkelijke welkomstkortingen. Deze kortingen loop je mis, wanneer je contract verlengd wordt voor onbepaalde tijd.