Consumenten gaan meer betalen voor energie

Door duurdere grondstoffen en meer belasting op energie ga je als consument gemiddeld meer betalen voor je energie. Om vervelende verrassingen te voorkomen is het raadzaam om te switchen naar

 De goedkoopste energieleverancier voor jouw huishouden! Juist nu energie weer wat duurder wordt, zodat je zelf een lage energierekening kunt houden.

Een warme, dure zomer

De gemiddelde energierekening wordt hoger vanwege verschillende factoren. Zo heeft allereerst de warme zomer invloed. Tijdens de vele warme dagen hebben de airco’s op volle toeren moeten draaien, waardoor er veel extra energie verbruikt is. Daardoor zijn er veel gasreserves aangesproken die weer aangevuld dienen te worden. Los daarvan is de vraag naar kolen gestegen en heeft België behoeft aan energie uit Nederland omdat daar de kerncentrales met allerlei problemen te kampen hebben.

Hogere energiebelasting

Daarbovenop komen nog de energiebelastingen die omhoog gaan. Dat heeft weer te maken met het feit dat we steeds meer energie besparen, waardoor de belasting Opslag Duurzame Energie (ODE) minder geld in het laatje brengt van de overheid. Omdat de overheid toch wil blijven investeren in duurzame energie, gaat de ODE omhoog. De Vereniging Eigen Huis berekende dat een huishouden gemiddeld 150 euro meer gaat betalen als gevolg van deze belastingverhoging.

Stijging van CO2-emissierechten

Een andere ontwikkeling is dat de prijs van CO2-emissierechten gestegen is. Dat houdt in dat energiebedrijven duurder uit zijn voor het verstoken van gas en kolen, want daar gaat veel CO2 de lucht in. Los daarvan speelt ook mee dat de vraag naar energie stijgt, omdat het Europa economisch momenteel nou eenmaal voor de wind gaat.

Toch besparen op je energie

Als consument is dit al met al geen positief verhaal, want je wil natuurlijk zo weinig mogelijk voor je energie betalen. Gelukkig is er toch een manier om te voorkomen dat je energierekening aanzienlijk zal stijgen. De oplossing?

Op verschillende vergelijkingswebsites kun je eenvoudig alle energietarieven van de Nederlandse energieleveranciers met elkaar vergelijken. Ben je al lange tijd klant van dezelfde energieleverancier? Dan kun je veel goedkoper uit zijn door een nieuw energiecontract af te sluiten. Dat compenseert weer mooi voor de algemene stijging van de energieprijzen!